Warto obejrzeć

Produkty polecane

Miyabi - 6000 MCT - Mistrzowski nóż do warzyw i owoców; stal młotkowana, Shotoh, 9 cm

6000 MCT - Mistrzowski nóż do warzyw i owoców; stal młotkowana, Shotoh, 9 cm

699 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
darmowa dostawa

Jedna z bardziej charakterystycznych, a niezmiennie malowniczych technik wykańczania stali luksusowych, japońskich noży, pozwala zyskać tzw. stal młotkowaną. Na ostrzu tak kutych noży widać szereg wgłębień po uderzeniach kowalskiego młota, które nadają jej wyrafinowanej dzikości. Młotkowana stal unikatowych, pięknych noży japońskich Miyabi 6000 MCT jest niezwykle twarda. Trójwarstwowe noże, których rdzeń wykuto ze stali proszkowej MicroCabridge MC63, szczycą się niesłychaną wręcz twardością na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella. Dzięki temu zyskano nóż nieprawdopodobnie ostry, który pozwala się z łatwością ponownie naostrzyć na kamieniach ceramicznych.

Dodatkowy atut tych niezwykle oryginalnych, hartowanych w lodzie, w temperaturze -196 stopni Celsjusza noży 6000 MCT, japońskiej marki Miyabi, stanowi wyprofilowana na kształt łabędziej szyi, nadzwyczaj ergonomiczna rękojeść z amerykańskiego, egzotycznego drewna cocobolo.

Noże Miyabi 6000 MCT to, kultywowane przez japońską markę, połączenie talentu i kunsztu mistrzów oraz tajemnej wiedzy kowalskiej, która przekazywana jest w słynnym mieście Seki z pokolenia na pokolenie już od XIV wieku.

Powstałe z młotkowanej stali japońskie noże Miyabi 6000 MCT to uosobiona perfekcja, której jakość potwierdza, dodatkowo, stabilizujący trzonek kołek mekuga, zwany przez Miyabi „mosaic pin”. Te arcydzieła sztuki kowalskiej w każdym elemencie wykroczyły poza pojęcie tradycyjnego noża.

Ta linia mistrzowskich, japońskich noży zaczaruje nawet najbardziej wymagających mistrzów kuchni, gdyż, jak i oni, nigdy nie zgodzi się na ograniczenia.

 

Główne cechy japońskich noży Miyabi 6000 MCT

- ręczny proces kucia

- 3 warstwy stali

- nierdzewne

- rękojeść z drewna cocobola i stali

- klasa ostrości - perfekcyjna

 

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

charakterystyka noży kuchennych Miyabi 6000 MCT
- ręcznie kute, mistrzowskie noże japońskiej marki Miyabi, z linii 6000 MCT, zaliczane są do noży klasy Premium
- ta linia noży to prawdziwe osiągnięcie sztuki kowalskiej i designerskiej z racji połączenia ultra twardego rdzenia ze stali MocroCabridge MC63 oraz dwóch warstw młotkowanej stali wysokowęglowej Cryodur® z egotycznym drewnem cocobola
- dwustronnie ostrzone pod kątem 19 stopni noże z linii 6000 MCT, marki Miyabi, są ekstremalnie ostre, stąd należy posługiwać się nimi z najwyższą ostrożnością – przy stali tej jakości, hartowaniu i ręcznemu ostrzeniu udało się osiągnąć doskonałą klingę, która bardzo długo trzyma ostrość i pozwala się doskonale łatwo ponownie naostrzyć
- noże ostrzone są w proporcjach – 70% z prawej, 30% z lewej strony
- perfekcyjnie wyważony nóż Miyabi pozwoli wiele godzin kroić, szatkować i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- noże Miyabi 6000 MCT wykuwane są ręcznie przez mistrzów rzemiosła w kuźniach Seki, w Japonii; powstają według tradycyjnych, przechowywanych w tajemnicy, starożytnych metod, które już od XIV wieku służyły mistrzom Seki do tworzenia unikatowych mieczy samurajskich
 

typ i twardość stali
- rdzeń noży z linii 6000 MCT powstał z ultra wysokowęglowej stali MicroCarbide MC63, która, wielokrotnie skuwana, nadaje nożom elastyczności i zjawiskowej udarności
- zewnętrzne, dwie warstwy powstały z młotkowanej nierdzewnej stali CRYODUR®
- noże hartowane są w lodzie, w temperaturze minus 196 stopni Celsjusza, przez co zyskują wyśmienitą twardość na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella, co zalicza je do grupy perfekcyjnych, japońskich noży kuchennych
 

rękojeść
- rękojeść noża wykonana jest z występującego w Ameryce Środkowej egzotycznego drewna cocobola, będącego odmianą odpornego na czynniki zewnętrze palisandru
- koniec wyjątkowo ergonomicznej, przybierającej formę łabędziej szyi rękojeści wzmocniony jest stalą szlachetną z logo marki Miyabi
- w rękojeści znajduje się stabilizujący ją kołek Mekuga, zwany przez Miyabi „mosaic pin”
 

użytkowanie
- nóż jest nierdzewny, ale pod żadnym pozorem nie wolno myć go w zmywarce, gdyż detergenty mogą uszkodzić zarówno strukturę stali, jak i piękny trzonek
- po każdym użyciu nóż z linii 6000 MCT należy umyć i osuszyć
- ostrza młotkowanych noży Miyabi należy co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem Abura Hamono lub tradycyjnym olejem roślinnym
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna lub tworzywa sztucznego

 

- japońskimi nożami nie wolno kroić kości, mrożonek, mostków drobiu; noży z Japonii nie wolno używać do podważania denek słoików, czy otwierania puszek

- wszelkie uszkodzenia mechaniczne (pęknięcia, złamania, wyszczerbienia ostrza) spowodowane niestosowaniem się do powyższego – niwelują możliwość reklamacji

 

przechowywanie
- wyjątkowe noże Miyabi należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie
 

ostrzenie
- do ostrzenia noży z serii Miyabi 6000 MCT zalecane są kamienie 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 4000, 8000
- noże należy ostrzyć w proporcjach – 70% z prawej, 30% z lewej strony

Informacje o produkcie:
Producent Miyabi
Przeznaczenie

- do obierania warzyw i owoców
- przeznaczony do wycinania i cięcia drobnych warzyw i owoców
- niezbędny do precyzyjnych, wymagających uwagi czynności
- świetnie nadaje się również do dekorowania potraw, tzw. food designu

Materiał

2 warstwy wysokowęglowej, nierdzewnej, młotkowanej stali CRYODUR®, rdzeń ze stali proszkowej MicroCabridge MC63
rękojeść – egzotyczne drewno cocobola i stal

Wymiary

długość ostrza 9 cm

Seria

Miyabi 6000 MCT

Pochodzenie

Seki, Japonia

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Kuchenne liliputy, bez których nie da się obejść. Najmniejsi z najmniejszych, ale pełni temperamentu – po prostu niezastąpieni w wielu kuchennych czynnościach, które wykonuje się niemal mechanicznie. Małe noże kuchenne - do obierania i krojenia warzyw i owoców, do drylowania, cięcia dekoracyjnego – mają z reguły dwie formy.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi

Japońskie noże marki Miyabi, kute w Seki w fabryce marki Zwilling, to jedne z najostrzejszych noży na świecie. To dzieło najnowszej inżynierii i metalurgii połączonej z wielowiekową wiedzą mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Mariaż doświadczenia japońskich kowali i zjawiskowe właściwości stali MicroCabridge, czyli wysokowęglowej stali proszkowej, pozwolił stworzyć noże o ostrości nie odbiegającej od jakości najbardziej zaawansowanych kling tradycyjnych japońskich noży, których cena jest nawet kilku- lub kilkunastokrotnie wyższa.

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Deska z drewna teakowego, 33 x 21 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 270 zł

Klasyczny pulpit magnetyczny z drewna bambusowego, 30 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 429 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.