Warto obejrzeć

Produkty polecane

Miyabi - 5000 MCD - 100-warstwowy, damasceński mistrzowski nóż do filetowania, Chutoh, 16 cm

5000 MCD - 100-warstwowy, damasceński mistrzowski nóż do filetowania, Chutoh, 16 cm

1499 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
darmowa dostawa

Perfekcyjne piękno damasceńskiego dziweru i oryginalnej, ozdobnej, japońskiej brzozy Masur to kwintesencja ducha Japonii zaklętego w linii niepowtarzalnych noży Miyabi 5000 MCD. Wykuwane według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej noże powstają w słynnym mieście Seki. Mistrzowskie noże Takumi z linii Miyabi 5000 MCD zachwyciłyby najbardziej nawet wymagających samurajów. Powstałe ze 100-u warstw unikatowej stali damasceńskiej przepiękne noże są jednymi z najostrzejszych na świecie. Jądro tych niepowtarzalnych w swojej urodzie ostrzy stanowi wielokrotnie przetapiany i wykuwany proszek MicroCarbide. To niezwykłe osiągnięcie sztuki kowalskiej – MicroCabride jest substytutem objętego embargiem na wywóz z Japonii Tamahagane, składnika stali, z której niegdyś wykuwano najwyższej jakości miecze samurajskie dla shogunów i cesarzy.

Linia noży 5000 MCD, stworzonych przez japońską kuźnię dla grupy Zwilling J.A. HENCKELS, właściciela marki Miyabi, jest niekwestionowanym dziełem sztuki kowalskiej, na którą składają się całe wieki wiedzy i doświadczeń, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Poza niewyobrażalnym w swojej unikatowości, malowniczym, damasceńskim dziwerem klingi noży Miyabi 5000 MCD kuszą też zjawiskową twardością. Hartowane w lodzie, w temperaturze -196 stopni Celsjusza, ostrza uzyskują nadzwyczajną wręcz twardość aż 63 stopni HRC w skali Rockwella. Zupełnie zjawiskowego uroku dodaje nożom Miyabi 5000 MCD piękna rękojeść ze wzmacnianej stalą ozdobnej, japońskiej brzozy Masur.

Klingi tych mistrzowskich, niepowtarzalnych noży wykraczają kilkunastokrotnie poza pojęcie doskonałego ostrza. To absolutni mistrzowie krojenia. Gdy mieć w kuchni serię japońskich, damasceńskich noży Miyabi 5000 MCD, można poczuć się jak jeden z samurajów, którzy niegdyś władali najostrzejszymi mieczami świata. Każdy z noży jest jednorodnym i niepowtarzalnym arcydziełem sztuki kowalskiej, które rozkocha w sobie wszystkich wrażliwych na orientalne piękno.

 

 

Główne cechy japońskich noży Miyabi 5000 MCD

- ręczny proces kucia

- 100 warstw stali

- nierdzewne

- rękojeść z brzozy Masur

- klasa ostrości - perfekcyjna 

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

 

charakterystyka noży kuchennych 5000 MCD
- ręcznie kute, damasceńskie japońskie noże Miyabi, z serii 5000 MCD, zaliczane są do najwyższej światowej klasy mistrzowskich noży Takumi
- ta linia noży to prawdziwe dzieło sztuki kowalskiej, przy okazji nieprawdopodobnie designerskie z racji niezwykle wyrazistego dziweru stali damasceńskiej i rękojeści z bardzo malowniczej, ozdobnej brzozy Masur
- dwustronnie ostrzone pod kątem 19 stopni noże z linii 5000 MCD, marki Miyabi, są nieprawdopodobnie wręcz ostre, stąd należy posługiwać się nimi z najwyższą ostrożnością – przy stali tej jakości, hartowaniu i ręcznemu ostrzeniu udało się osiągnąć ostrość kling dorównującą legendarnym mieczom samurajskim
- noże ostrzone są w proporcjach – 70% z prawej, 30% z lewej strony
- perfekcyjnie wyważony nóż Miyabi pozwoli wiele godzin kroić, szatkować i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- noże Miyabi 5000 MCD wykuwane są ręcznie przez mistrzów rzemiosła w kuźniach Seki, w Japonii; powstają według tradycyjnych, przechowywanych w tajemnicy, starożytnych metod, które już od XIV wieku służyły mistrzom Seki do tworzenia unikatowych mieczy samurajskich
 

typ i twardość stali
- rdzeń noży z linii 5000 MCD powstał na bazie wielokrotnie wytapianej, skuwanej i hartowanej sproszkowanej stali MicroCarbide MC63, która jest podobna we właściwościach do jednego ze składników unikatowej stali – Tamahagane objętej całkowitym embargiem na wywóz z Japonii (do dziś nie ujawniono światu jej składu chemicznego i procesu wytwarzania)
- ultra twardy rdzeń otacza aż 100 warstw skuwanej naprzemiennie miękkiej i twardej wysokowęglowej, nierdzewnej stali damasceńskiej CRYODUR®, co sprawia, że każdy z ręcznie kutych noży Miyabi 5000 MCD jest niepowtarzalny
- noże hartowane są w lodzie, w temperaturze minus 196 stopni Celsjusza, przez co zyskują kompletnie niewyobrażalną twardość 63 stopni HRC w skali Rockwella, co zalicza je do ścisłej czołówki najdoskonalszych noży na świecie
 

rękojeść
- rękojeść noża wykonana jest ze wzmacnianej hartowaną stalą ozdobnej brzozy Masur
 

użytkowanie
- nóż jest nierdzewny, ale pod żadnym pozorem nie wolno myć go w zmywarce, gdyż detergenty mogą uszkodzić zarówno strukturę stali, jak i piękny trzonek
- po każdym użyciu nóż należy umyć i osuszyć
- ostrza damasceńskich noży Miyabi należy co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem Abura Hamono lub tradycyjnym olejem roślinnym
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna lub tworzywa sztucznego

 

- japońskimi nożami nie wolno kroić kości, mrożonek, mostków drobiu; noży z Japonii nie wolno używać do podważania denek słoików, czy otwierania puszek

- wszelkie uszkodzenia mechaniczne (pęknięcia, złamania, wyszczerbienia ostrza) spowodowane niestosowaniem się do powyższego – niwelują możliwość reklamacji

 

przechowywanie
- noże należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie
 

ostrzenie
- do ostrzenia noży z serii Miyabi 5000 MCD zalecane są kamienie 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 4000, 8000, czy nawet 10000-12000
- damasceńskie noże Miyabi należy ostrzyć w proporcjach – 70% z prawej, 30% z lewej strony

Informacje o produkcie:
Producent Miyabi
Przeznaczenie

- nóż do trybowania (luzowania od kości) i filetowania
- pozwala wycinać i oddzielać mięso od kości
- pomaga oprawiać i patroszyć niewielkie tuszki ryb i porcje drobiu

Materiał

rdzeń - sproszkowana stal MicroCarbide MC63
ostrze - 100 warstwy skuwanej naprzemiennie miękkiej i twardej wysokowęglowej, nierdzewnej stali damasceńskiej CRYODUR®
rękojeść – hartowana stal i ozdobna brzoza Masur

Wymiary

długość ostrza 16 cm

Seria

Miyabi 5000 MCD

Pochodzenie

Japonia, Seki

Noże do filetowania, trybowania i wykrawania - wiedza w pigułce

Noże do filetowania, trybowania i wykrawania - wiedza w pigułce

Nóż idzie zawsze z parze z ludzką historią i przemianami cywilizacyjnymi. Jego ostrze ewoluuje tak, by dostosować się do kulinarnych preferencji ludzi, którzy w danym miejscu świata mają dostęp do określonego typu produktów – specyficznych dla danego regionu warzyw, owoców i mięs.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi

Japońskie noże marki Miyabi, kute w Seki w fabryce marki Zwilling, to jedne z najostrzejszych noży na świecie. To dzieło najnowszej inżynierii i metalurgii połączonej z wielowiekową wiedzą mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Mariaż doświadczenia japońskich kowali i zjawiskowe właściwości stali MicroCabridge, czyli wysokowęglowej stali proszkowej, pozwolił stworzyć noże o ostrości nie odbiegającej od jakości najbardziej zaawansowanych kling tradycyjnych japońskich noży, których cena jest nawet kilku- lub kilkunastokrotnie wyższa.

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Deska z drewna teakowego, 33 x 21 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 300 zł

Klasyczny pulpit magnetyczny z drewna bambusowego, 30 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 429 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.