Warto obejrzeć

Produkty polecane

Miyabi - 5000 FCD - 49-warstwowy, damasceński nóż uniwersalny, Shotoh 13 cm

5000 FCD - 49-warstwowy, damasceński nóż uniwersalny, Shotoh 13 cm

749 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-10 dni
darmowa dostawa

Linia japońskich noży 5000 FCD, marki Miyabi, to kolejny poziom doskonałości ostrzy, które wyszły z kuźni w słynnym mieście Seki. Fabryka Miyabi, zatrudniająca najbardziej wykwalifikowanych mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, postanowiła odejść w linii noży 5000 FCD od charakterystycznej dla tej marki stali proszkowej MicroCabridge. Kolekcja 49-warstwowych, damasceńskich, czernionych noży 5000 FCD posiada rdzeń wykuty ze stali wysokowęglowej FC61, który otacza 48 warstw naprzemiennie skuwanej stali o wysokiej zawartości węgla. Hartowane w lodzie noże ostrzone są dwustronnie.

Dzięki stali FC61 oraz specjalnie dobranej stali damasceńskiej noże z kolekcji 5000 FCD charakteryzują się twardością na poziomie 61 stopni w skali Rockwella. Dzięki temu klingi tych nowoczesnych, a jednocześnie bardzo tradycyjnych w formie noży są perfekcyjnie ostre.

Czerniona klinga noży 5000 FCD jest niezwykle wyrazista – dziwer zdaje się być trójwymiarowy, można mieć wrażenie, że da się dotknąć każdej, poszczególnej warstwy stali tworzącej malownicze ostrze.

Całości dopełnia potężna, doskonale leżąca w dłoni, lekko obła rękojeść z drewna pakka, która do złudzenia przypomina znaną z serii noży Miyabi 5000 DP micartę.

Znakiem szczególnym luksusowej linii noży Miyabi jest czerwona obwódka wokół trzonka noża i jego stalowe wykończenie. Malowniczy mosaic pin jest dowodem na to, że mamy do czynienia z nożami klasy Premium.

 

Główne cechy japońskich noży Miyabi 5000 FCD

- ręczny proces kucia

- 49 warstw stali

- nierdzewne

- rękojeść z drewna pakka i stali

- klasa ostrości - znakomita

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

charakterystyka japońskich noży kuchennych Miyabi 5000 FCD
- ręcznie kute, damasceńskie, 49-warstwowe, japońskie noże Miyabi, z serii 5000 FCD, zaliczane są do noży klasy Premium
- seria 5000 FCD jest odzwierciedleniem nowej idei kucia noży – Miyabi odeszło od charakterystycznej dla siebie stali proszkowej MicroCabridge, zastępując ją doskonałą, wysokowęglową stalą FC61, z której powstał rdzeń noży z tej malowniczej serii
- bardzo specyficzne jest, iż noże o średniej ilości warstw, których jest tu 48, zyskały niesłychaną twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella – a to wszystko dzięki ultra twardej, super-wysokowęglowej stali FC61 rdzenia ostrzy
- dwustronnie ostrzone noże z linii 5000 FCD, marki Miyabi, są ekstremalnie ostre, stąd należy posługiwać się nimi z najwyższą ostrożnością – przy stali tej jakości, hartowaniu i ręcznemu ostrzeniu udało się osiągnąć doskonałą klingę, która bardzo długo trzyma ostrość i pozwala się łatwo ponownie naostrzyć
- perfekcyjnie wyważony nóż Miyabi pozwoli wiele godzin kroić, szatkować i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- noże Miyabi 5000 FCD wykuwane są ręcznie przez mistrzów rzemiosła w kuźniach Seki, w Japonii; powstają według tradycyjnych, trzymanych w tajemnicy, starożytnych metod, które już od XIV wieku służyły mistrzom Seki do tworzenia unikatowych mieczy samurajskich
 

typ i twardość stali
- noże z linii 5000 FCD powstały z wysokowęglowej stali damasceńskiej, która charakteryzuje się właściwościami antykorozyjnymi, stąd noże są nierdzewne
- 48 otulających rdzeń warstw skuwanej naprzemiennie miękkiej i twardej stali tworzy piękny, czerniony, damasceński dziwer
- noże hartowane są w lodzie, w temperaturze minus 196 stopni Celsjusza, przez co zyskują wyśmienitą twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella, co zalicza je do grupy noży klasy Premium
 

rękojeść
- rękojeść noża wykonana jest z drewna pakka, które do złudzenia przypomina micartę
- drewno pakka jest niezwykle odporne na czynniki zewnętrze, uszkodzenia mechaniczne, nie zmienia koloru, nie matowieje, jest antyalergiczne i antybakteryjne
 

użytkowanie noży Miyabi 5000 FCD
- wprawdzie każdy nóż z tej linii jest nierdzewny, ale pod żadnym pozorem nie wolno myć go w zmywarce, gdyż detergenty mogą uszkodzić zarówno strukturę stali, jak i piękny trzonek
- po każdym użyciu nóż należy umyć i osuszyć
- ostrza damasceńskich noży Miyabi należy co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem Abura Hamono lub tradycyjnym olejem roślinnym
- do krojenia wykorzystuje się deski ze szlachetnych gatunków drewna – np. hinoki, teaku, dębu, jesionu, bambusa

 

- japońskimi nożami nie wolno kroić kości, mrożonek, mostków drobiu; noży z Japonii nie wolno używać do podważania denek słoików, czy otwierania puszek

- wszelkie uszkodzenia mechaniczne (pęknięcia, złamania, wyszczerbienia ostrza) spowodowane niestosowaniem się do powyższego – niwelują możliwość reklamacji


przechowywanie
- damasceńskie noże Miyabi należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie
 

ostrzenie
- do ostrzenia noży z serii Miyabi 5000 FCD zalecane są kamienie 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 4000, 8000
- noże można ostrzyć w proporcjach – 70% z prawej, 30% z lewej strony lub, klasycznie, 50% na 50%

Informacje o produkcie:
Producent Miyabi
Przeznaczenie

- do mniej wymagających i delikatniejszych czynności
- do krojenia, rozdrabniania mięsa i warzyw
- do wykrawania mięsa od kości

Materiał

rdzeń ze stali FC61
48 warstw skuwanej naprzemiennie miękkiej i twardej wysokowęglowej, nierdzewnej stali damasceńskiej
rękojeść - stal oraz drewno pakka

Wymiary

długość ostrza 13 cm

Seria

Miyabi 5000 FCD

Pochodzenie

Seki, Japonia

Noże uniwersalne - wiedza w pigułce

Noże uniwersalne - wiedza w pigułce

Mówiąc o nożu uniwersalnym, warto zadać pytanie, czy istnieje coś takiego, jak przedmiot w swojej funkcjonalności całkowicie uniwersalny. Nie chodzi tu, bynajmniej, o rzecz jedną do wszystkich możliwych czynności świata, ale – w tym przypadku – o nóż, który wyręczy, czy zastąpi wszystkie inne.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi

W jaki sposób dbać o japońskie noże Miyabi

Japońskie noże marki Miyabi, kute w Seki w fabryce marki Zwilling, to jedne z najostrzejszych noży na świecie. To dzieło najnowszej inżynierii i metalurgii połączonej z wielowiekową wiedzą mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Mariaż doświadczenia japońskich kowali i zjawiskowe właściwości stali MicroCabridge, czyli wysokowęglowej stali proszkowej, pozwolił stworzyć noże o ostrości nie odbiegającej od jakości najbardziej zaawansowanych kling tradycyjnych japońskich noży, których cena jest nawet kilku- lub kilkunastokrotnie wyższa.

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Deska z drewna teakowego, 50 x 27 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 425 zł

Klasyczny pulpit magnetyczny z drewna bambusowego, 30 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 429 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.