Warto obejrzeć

Produkty polecane

Jak kupić na raty?

Sirou Kamo - Ręcznie kuty japoński nóż Nakiri, stal Shirogami, 22 cm

Ręcznie kuty japoński nóż Nakiri, stal Shirogami, 22 cm

1635 zł

Oblicz ratę
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 3 dni
darmowa dostawa

Japońskie noże wykute ręcznie przez prawdziwego perfekcjonistę – mistrza tradycyjnego kowalstwa – Sirou Kamo to kwintesencja kilkusetletniego rytuału kucia przekazywanego z ojca na syna.
Dzieła mistrza Sirou Kamo charakteryzuje fakt, że on sam wykuwa noże na pewnych etapach ich powstawania. Nie pozwala nikomu innemu przejąć pieczy nad procesem twórczym. To prawdziwie ortodoksyjny kreator absolutnie niezwykłych noży.
Noże mistrza Sirou Kamo wykuto z kilku warstw damasceńskiej stali Shirogami, zwanej „White Paper Steel”. Ta wysokowęglowa stal jest jedną z wizytówek miasta Takefu, które słynie od ponad 700 lat z wykuwania tradycyjnych japońskich noży i mieczy samurajskich.
Noże mistrza Sirou Kamo są ekstremalnie ostre i nadprzeciętnie twarde. Specjalistyczny proces kucia czyni z nich idealne ostrza dla mistrzów kucharskich i pasjonatów gotowania.
Damasceńska klinga ze stali Shirogami mocowana jest do ośmiokątnego, stworzonego z dwóch gatunków drewna trzonka.
Co zjawiskowe – tradycyjne, japońskie noże wykute w kuźni mistrza Sirou Kamo są wręczane w geście inicjacji japońskim adeptom sztuki kulinarnej – stanowią symbol przejścia od etapu ucznia, do etapu mistrza.

 

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

- tradycyjne noże wykuwane w kuźni mistrza Sirou Kamo, są jednymi ze słynniejszych japońskich noży sprzedawanych na całym świecie
- kuty ręcznie, dwustrostronnie ostrzony (yo-ba) nóż wykonany został z ultratwardej i ekstremalnie ostrej węglowej stali Shirogami, nazywanej „White Paper Steel”
- perfekcyjnie wyważony nóż pozwoli wiele godzin kroić, szatkować i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- twardość stali – 63o (+/-1) HRC w skali Rockwella
- nóż nie jest nierdzewny, dlatego nie należy myć go w zmywarce
- po każdym użyciu nóż należy umyć i osuszyć
- ostrza noży mistrza Sirou Kamo należy co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym
- noże należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna lub tworzywa sztucznego
- do ostrzenia noży z serii Sirou Kamo zalecane są kamienie 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 4000 i 8000

Informacje o produkcie:
Producent Sirou Kamo
Przeznaczenie

- do cięcia i rozdrabniania warzyw i owoców
- do szatkowania, siekania warzyw i ziół
- do porcjowania delikatnych gatunków mięs – drób, ryby

Materiał

- kilkuwarstwowa, kuta ręcznie, ultrostra damasceńska stal węglowa Shirogami, nazywana też „White Paper Steel”
- skuwane ze sobą kolejne warstwy stali tworzą perfekcyjne ostrza linii tradycyjnych japońskich noży - dzieło mistrza Sirou Kamo
- uchwyt - dwa gatunki drewna szlifowane oktagonalnie

Wymiary

długość całkowita noża 35,5 cm
długość ostrza 22 cm

Seria

Sirou Kamo

Pochodzenie

Japonia

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Sirou Kamo?

Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Sirou Kamo?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY MISTRZA SIROU KAMO    Współczesnemu Europejczykowi, miłośnikowi kuchni, Japonia kojarzy się nade wszystko z sushi, sashimi i sake oraz unikatowymi, często ręcznie kutymi, ultraostrymi nożami. Jednymi z bardziej znamiennych dla tradycyjnego, japońskiego kowalstwa noży są klingi wykuwane ręcznie przez mistrza Sirou Kamo.

Japońskie noże do szatkowania warzyw - Nakiri, Kakugata Usuba - wiedza w pigułce

Japońskie noże do szatkowania warzyw - Nakiri, Kakugata Usuba - wiedza w pigułce

Specyficzne jest, iż czasem tradycja rozwijającego się przez wieki zjawiska kultury danego kraju tyczy się przedmiotu, który ewoluuje w minimalnym stopniu. Myślę tu o formach noży japońskich, które przez epoki praktycznie nie zmieniły swojego kształtu. Wiele wieków temu opracowany model klingi, okazuje się być – w przypadku tradycyjnych noży japońskich, tak doskonały, że nie znaleziono uzasadnienia, by go modyfikować.

Shirou Kamo

Shirou Kamo

Sirou Kamo jest jednym z najmłodszych w historii członków egalitarnej grupy japońskich mistrzów kowalstwa tradycyjnego i zyskał tytuł Dento-Kogei-shi – mistrza nad mistrzami, nadawany przez rząd Japonii – Ministerstwo Handlu i Przemysłu. Przynależność do tak wąskiego grona specjalistów z zakresu wykuwania tradycyjnych japońskich noży pozwoliła Sirou Kamo stać się sławnym na całym świecie.

eKredytAkceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.