Warto obejrzeć

Produkty polecane

Jak kupić na raty?

Güde - Damascus z 304 warstw dzikiej stali damasceńskiej, do chleba, linia Franz Güde, 32 cm

Damascus z 304 warstw dzikiej stali damasceńskiej, do chleba, linia Franz Güde, 32 cm

18500 zł

Oblicz ratę
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: około 28 dni
darmowa dostawa

Güde Damascus – noże z 304 warstw dzikiej stali damasceńskiej wytapianej tradycyjnymi metodami w dymarkach – to perfekcja absolutu. Te noże wymykają się jednoznacznej definicji „noża”. Stanowią dzieło sztuki samo w sobie. To czysty akt twórczy wykuty ręcznie w kilkuset warstwach najwyższej jakości stali.
Tylko prawdziwa stal damasceńska ma specyficzny dziwer na klingach. Piękne i wytworne wzory powstają wyłącznie dzięki przekuwaniu wielu warstw doskonałej stali. Takiego efektu nie da się osiągnąć w klasycznym procesie kucia noży.
Indywidualnie pasowane i dobierane okładziny noża stworzono ze zjawiskowego skamieniałego pustynnego drewna żelaznego. Kopalny materiał liczy sobie kilka, czasem nawet kilkanaście milionów lat!
Güde Damascus – noże z 304 warstw stali – prawdziwe noże z duszą.

Forma noża do pieczywa, do dziś kutego przez manufakturę Güde, została zaprojektowana przez Franza Güde w 1931 roku. Od tego czasu, aż do dziś, noże do pieczywa mają bardzo charakterystyczną „piłę”, która przypomina falbankę.

 

 

Szanowni Państwo! Noże Güde Damascus wykuwane są na specjalne zamówienie klienta. Proces tworzenia jest czasochłonny, stąd trzeba czekać na nie około miesiąca.
Zamówienia i płatności za noże Damascus - ustalane indywidualnie z obsługą sklepu.

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże.

Opowiada również historę powstania noża do pieczywa.

 

Właściwości:

- „dzika” stal damasceńska - wysokowęglowa powstaje z dwóch typów stali kutej na przemian 1,5-tonowym młotem, dzięki temu Güde tworzy ultratwardy, specjalnie hartowany nóż z 304 warstw najwyższej jakości stali
- jedna warstwa stali to ekstremalnie twardy stop, druga warstwa jest wyjątkowo elastyczna; warstwy stali są na siebie nakładane i przekuwane aż do całkowitego wtopienia się jednej w drugą, dzięki takiemu połączeniu najlepszej stali powstaje niemal niezniszczalny i nieprawdopodobnie wręcz ostry nóż
- od momentu przekucia 304 warstw stali każdy nóż damasceński Güde przechodzi jeszcze pięćdziesiąt manualnych procesów technologicznych, by powstał nóż doskonały
- dzięki właściwościom stali damasceńskiej nóż jest niezwykle twardy, a jednocześnie giętki – absolut sprzeczności
- noże kute są ręcznie przez najlepszych, niemieckich mistrzów rzemiosła
- bardzo długotrwały proces kucia - jedne z najlepszych, i co za tym idzie, najdroższych kutych noży na świecie
- perfekcyjnie trwałe noże na pokolenia, wszyscy znawcy stali damasceńskiej zgodnie twierdzą, że takie noże można zapisać w spadku swoim potomkom
- Güde rozpoczyna kucie noży z tej serii wyłącznie po potwierdzonym i w caości opłaconym zamówieniu
- luksusowa limitowana seria noży kutych na wyłączne, indywidualne życzenie klienta
- piękny, magicznie intrygujący wzór charakteryzuje noże damasceńskie z najwyższej półki – charakterystyczny dziwer na ostrzach powstaje z przekuwania wielu warstw stali łączonych w twarde i elastyczne ostrze; dziwer tworzy „certyfikat wykuty w ostrzu”
- indywidualnie pasowane i dobierane okładziny noża stworzono ze skamieniałego pustynnego drewna żelaznego sprzed milionów lat
- niezniszczalne rękojeści to najwyższy luksus; trzonki dobierane są indywidualnie pod kątem charakteru poszczególnego noża – stąd każdy nóż damasceński jest inny od pozostałych
- idealnie wyważone noże, doskonale leżą w dłoni; charakteryzują się najlepszą ergonomią
- noże powstały ze specjalnej, tzw. dzikiej, wysokowęglowej stali damsceńskiej wytapianej tradycyjnymi metodami w dymarkach - nie wolno myć ich w zmywarce
- po każdym użyciu należy przecierać klingi noży olejem jadalnym

- noż do pieczywa można ostrzyć na specjalnej ostrzałce marki Vulcanus

Informacje o produkcie:
Producent Güde
Przeznaczenie

- niezbędny do pieczywa
- doskonały również do mocno spieczonych kawałków mięsa
- do cytrusów i innych produktów potrzebujących ząbkowanego ostrza

Materiał

- każdy nóż z serii Damascus wykuwany jest z 304 warstw dzikiej, wysokowęglowej stali damasceńskiej
- nóż składa się z ultra-giętkiego rdzenia i skuwanych naprzemiennie elastycznych i twardych warstw stali
- w procesie trwającym około 3 tygodnie, w czasie wielokrotnego kucia, powstają w sumie 304 warstwy stali tworzące później niezniszczalny, całkowicie unikatowy nóż (każdy nóż damasceński marki Güde różni się nieznacznie od innych noży z tej serii „dziwerem” stali, barwą trzonka i klingi)
- po wykuciu noża z linii Damascus przeprowadzane są dodatkowe operacje - w sumie jeszcze ponad 50 procesów technologicznych, by gotowy produkt był jedyny w swoim rodzaju
- rączka noża - ręcznie dobierana, pasowana i szlifowana okładzina z pustynnego, kopalnego drewna żelaznego mającego od kilku do kilkunastu milionów lat

Wymiary

długość ostrza - 32 cm

Seria

Damascus

Pochodzenie

Niemcy

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?

Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?

KONSERWACJA I OSTRZENIE NIEMIECKICH NOŻY GÜDE   Ręcznie kute, wyjątkowej jakości noże niemieckiej rodzinnej manufaktury Güde powstają z ultratwardej stali molibdenowo-wanadowo-chromowej, dzięki której przez wiele lat będą piękne. Unikatowe noże, bo tworzone przez mistrzów rzemiosła dla konkretnego Klienta, wymagają bardzo niewielkiego nakładu pracy, by zachować na długie lata w doskonałym stanie.

Jak nóż pokazał zęby - o specyfice noża do pieczywa marki Güde

Jak nóż pokazał zęby - o specyfice noża do pieczywa marki Güde

Nóż do chleba z charakterystycznymi ząbkami stał się dziś tradycyjnym wyposażeniem każdej kuchni. Wszyscy producenci noży, niezależnie od strony świata, którą zamieszkują, mają w swojej ofercie nóż do chleba. Pierwszy na świecie nóż ze specyficzną „piłą” został wymyślony wykuty przez niemiecką markę Zwilling, której wynalazek zmodyfikował w 1931 roku młody Niemiec, Franz Güde.

Noże do pieczywa - wiedza w pigułce

Noże do pieczywa - wiedza w pigułce

Europejski pociąg do wypieku potężnych bochenków chleba zmusił niegdyś nóż, by wyszczerzył zęby i stał się prawdziwym typem macho. Niesłychane jest, że nóż do pieczywa, którego klingę wykańcza ząbkowane ostrze, powstał tak późno – bo dopiero w zeszłym wieku za sprawą marki Zwilling.

Güde - niemiecki władca noży idealnych

Güde - niemiecki władca noży idealnych

By mówić o przedmiocie idealnym, trzeba móc z pełną odpowiedzialnością przyznać, iż jest niepospolicie piękny, zjawiskowy w jakości i trwały ponad trwałościami. „Idealny” przekracza granice pojmowania. „Idealny” jest ze swojej natury niepoznany. Choć – czasem – ku szczęściu obcujących z ideałem, kategoria ideału mieści się w przedmiocie, po który da się sięgnąć.

Franz Güde

Franz Güde

Franz Güde, niemiecki mistrz kowalstwa, syn założyciela słynnej rodzinnej manufaktury Güde die Messner, powstałej w 1910 roku w Solingen, znany jest jako twórca specyficznej formy ostrza kuchennego noża do pieczywa.     Franz Güde wymyślił, zaprojektował i wykuł w 1931 roku ten specyficzny nóż, którego kształt ostrza do złudzenia przypomina falbankę.

eKredytAkceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.