Produkty powiązane

Pokaż wszystkie

Produkty polecane

Jak kupić na raty?

Jak używać patelni grillowej

Patelnia grillowa wymaga, podobnie jak i wszystkie patelnie tego świata, cierpliwości, stosowania się do zasad jej używania i… czasu. Grillowanie można doprowadzić do rangi sztuki, można ugrillować niemal wszystko, ale trzeba do tego trochę wprawy, by zrozumieć patelnię grillową.
 

Podstawowa kwestia – patelnia grillowa, jak każda na świecie, wymaga „wygrzania”. Trzeba wiele razy na niej grillować, by móc w stu procentach wykorzystać jej właściwości. Patelnia grillowa będzie perfekcyjnie „działać” po 2-3 miesiącach stosunkowo regularnego smażenia. Oczywiście, od samego początku będzie się dobrze sprawdzać. Ale po czasie pozwoli na cuda – nawet na grillowanie mięsa mielonego (zwanego siekanym), czy filetów z kurczaka oblanych rozmąconym jajkiem. To wszystko da się zrobić (sprawdziłem na własnych patelniach grillowych). Warzywa w cieście naleśnikowym też da się grillować. Ale - podstawowy warunek - patelnia musi być odpowiednio długo użytkowana. Bardzo skomplikowane potrawy grillowe robi się na patelni, która liczy sobie, około roku, półtora. Na początku, w przypadku nowej patelni, zalecam nieco wstrzemięźliwości w eksperymentach.
 

 

 

 

Czego nie wolno robić z nową patelnią grillową? Nie wolno stosować na niej zalew, marynat na bazie miodu, jogurtu, czy syropu klonowego. Generalnie – nowa patelnia grillowa nie znosi cukru, który natychmiast skarmelizuje, mszcząc się czarną, przypaloną warstwą mazi ciężkiej do usunięcia.
 

Na początku nie należy też stosować nadmiernej ilości gruboziarnistych przypraw, bo przywrą do żeberek patelni i spalą się, nadając mięsu, rybom, szaszłykom, czy warzywom goryczy.
 

Koniecznie trzeba pamiętać, że nie grilluje się na suchej patelni. Nawet, jeśli będziemy szykować tłuste mięso, np. karkówkę, czy łososia, należy pędzelkiem do ciasta rozsmarować nieco tłuszczu na żeberkach patelni.
 

 

 

 

Żeliwne patelnie grillowe rozgrzewa się długo, w odróżnieniu od ich zwykłych, tradycyjnych odpowiedników – czyli płaskich patelni z żeliwa. Taka patelnia musi być nagrzewana nawet kilka minut – oczywiście, w ramach rozsądku, żeby nie była rozpalona, jak piec hutniczy.
 

Bardzo ważna kwestia – patelnie grillowe dedykowane są ludziom cierpliwym. Nie ma sensu przyspieszać procesu nagrzewania patelni i grillować na maksymalnym płomieniu. Grillować trzeba z rozmysłem. Sztuką jest umiejętne dostarczenie patelni odpowiedniej temperatury – chodzi o to, by była stała, w granicach 200-225 stopni. Na zbyt zimnej patelni grillowej zyskamy mdłe, tłuste mięso, które nie wytopiło nadmiaru tłuszczu. Na zbyt rozgrzanej – wysuszone, gorzkawe potrawy.
 

Trzeba też pamiętać, że tłustych mięs, czy ryb nie należy grillować na patelniach z niskimi lamelkami, czyli „ząbkami”. Takie patelnie nadadzą się do grillowania chudych mięs, drobiu i warzyw.
 

 

 

 

 

Każdy gatunek mięsa wymagać będzie innego czasu przyrządzania. Grube, potężne steki z łopatki trzeba szykować 4-5 razy dłużej niż delikatnego kurczaka. I to warto wziąć pod uwagę, gdy planuje się grillowe party z wieloma typami przysmaków.
 

Istnieje popularne przekonanie, że grillowanie polega na wrzuceniu mięsa z przyprawami i sosami na patelnię. Niestety, najistotniejszy jest ogień, czy moc palnika i regulowanie ich w trakcie grillowania. Patelnie do grillowania nie mogą zostawać same w kuchni, trzeba uczestniczyć w całym procesie grillowania i stosować się do zasad smażenia.
 

 

 

 

Nie da się jednoznacznie powiedzieć, jak długo i mocno warto grillować dany typ mięsa. Trzeba eksperymentować, przewracając mięso przynajmniej trzy razy na patelni, aż zyska się efekty oszałamiające niejedno podniebienie.

 

 

Krystian Wawrzyczek – specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
www.smakprostoty.pl

 Zdjęcia: Le Creuset, Silit, Skeppshult, Staub

 

 

eKredytAkceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.